kép

Keresés:

Silber, Alexandra

  Grammy-díjas amerikai énekes, színésznő, író és oktató. A Broadway-n , a londoni West Enden , tévéműsorokban és a filmekben szerepel.   Színpadi szerepei közül kiemelkedett Laura Fairlie   megformálása Londonban a The Woman in White-ban (2005),   játszott a Broadway-n a West Side Story ban és a Kiss me Kate- ben, alakította Hódelt és Ceitelt   is   a Hegedűs a háztetőn- ben.  Első regénye az orosz irodalom legjobb hagyományait idéző mű.

Adam, Michael

 A német szerző évekkel korábban már megjelentetett egy nyakkendőkről szóló könyvet (Nyakkendők - A nyakkendőkötés titkai), mely Magyarországon is több kiadásban fogyott el. Maga is szenvedélyes nyakkendőviselő, aki megbízható szakértelemmel avatja be olvasóját a nyakkendőkötés-, viselés rejtelmeibe.

Anet, Claude

 Claude Anet (1868-1931) a XX. század első felének népszerű francia írója volt, több könyve (A tulsó parton, Ariane, az orosz diáklány, És reng a föld) magyarul is megjelent. Érdekes, hogy ezt a regényét eddig nem fordították le, holott több film is készült belőle: először 1936-ban Danielle Darieux-vel és Charles Boyer-vel, később Audrey Hepburnnel és Mel Ferrerrel, legutóbb pedig Catherine Deneuve és Omar Shariff főszereplésével.

Asch, Schalom

"...Visszatértem városkámba és komolyan hozzáláttam, hogy jiddisül írjak. Egy új világ tárult fel előttem. A képek maguktól rajzolódtak ki és öltöttek testet szemeim előtt, fáradság nélkül folytak a szavak tollamból. A kész vázlatokat beküldtem Pereznek, de választ nem kaptam. A «városkában» nem volt többé maradásom, - valami odahúzott új ismerőseimhez, Varsóba. Századfordulókor szüleimhez utaztam, hogy búcsút vegyek tőlük és röviddel rá Varsóba költöztem szerencsét próbálni. Az egyik szombat délután megint szívdobogva álltam Perez előtt. Ez alkalommal egy jiddis nyelven írt gyermektörténetemet olvastam fel. Megtetszett neki és beajánlotta «A jid» szerkesztőjének. Megkaptam az első honoráriumot, hét rubelt (amit új barátaimmal legott felosztottunk egymás között) - és író voltam. (Nyugat, 1932)

Aszlányi Károly

Aszlányi Károly (1908-1938)  valójában az egykor Orsovával szemben fekvő Duna-szigeten, Ada Kaleh-n látta meg a napvilágot. Nagybecskereken tanult. Élt Bécsben és Németországban, Dániában zeneiskolába is járt. A Sporthírlap belső munkatársa is volt. 1927-ben A hóember című írásával díjat nyert a Nyugat novellapályázatán. Az író halála sem pontosan az ismert helyszínen történt, hanem a Doroghoz közeli 57. kilométerkő mellett, ahol autóvezetés közben, hogy megmentsen egy az úton átszaladó gyermeket, elrántotta a kormányt, egy fának szaladt és szörnyethalt.

A. Túri Zsuzsa

 A költőnő Svájcban él, ott végzett egyetemet. Két verseskötete és egy regénye jelent meg kiadónknál: Sivatagi szél.

Ákody Zsuzsa

 Ákody Zsuzsa államigazgatási - ezen belül menekültügyi - munkája során sokféle emberi sorsot ismerhetett meg. Kiadónknál megjelent regénye előtt eddig három művel jelentkezett: Földanyácska gyermekei, Láng a havon, Zazi.

Baranyi Ferenc

1937. január 24-én született Pilisen. 1957-1962 között az ELTE BTK magyar–olasz szakán tanult.  1963-1968 között az Egyetemi Lapok munkatársa, 1968-1969 között az Ifjúsági Magazinnál főszerkesztő-helyettes. 1969-1972 között a Magyar Ifjúság irodalmi rovatvezetője.1976-1992 között az MTV zenei főosztályán főmunkatársi beosztásban tevékenykedett. 1989-1992 között az Ezredvég c. folyóirat főszerkesztője. 2010-ben Kossuth-díjat kapott. Számos verse külföldön is megjelent (Olaszország, Belgium, Oroszország). Több színpadi műhöz, operához írt verset, librettót.

Barlay, Nick

  1956-os menekült zsidó család gyermekeként született Londonban. (Édesapja Stephen Barlay nálunk is ismert író volt) Négy sikeres regényés díjnyertes rádiójátékok szerzője. Novellái több antológiában megjelentek, publicisztikái számos lapban olvashatók. 2003-ban a Granta Magazin Nagy-Britannia 20 legjobb fiatal novellistája közé jelölte, míg ki nem derült, hogy „túl idős ahhoz, hogy fiatal legyen”. Kreatív írást és újságírást tanít.

Beaglehole, Ann

 Magyar származású, Új Zélandban élő szerző, történész. Több történeti munka szerzője.

Bencs Alexandra

Angliában élő írónő.

Benedek István Gábor

  (BIG) író, újságíró, a Remény című folyóirat főszerkesztője. Több mint húsz könyv szerzője, novelláinak többségét közölte a tel-avivi Új Kelet (amely az Ez lett a vesztünk… c. regényét is megjelentette folytatásokban), valamint a New York-i Figyelő, a torontói Menora. Magyarországon számos novellája, ill. kisregénye, tárcája jelent meg a Holmi, a Mozgó Világ folyóiratokban, valamint az Élet és Irodalom, a Népszabadság és a Népszava hasábjain. Szülővárosa, Tótkomlós díszpolgárává avatta.

Bentsur, Eytan

 Eytan Bentsur Izraelben született író, történész, diplomata. Tanulmányait a Héber Egyetemen és a London School of Economicsban folytatta. 1965-67 között Izrael budapesti nagykövetségének másodtitkára. 1996 és 2000 között az Izraeli Külügyminisztérium főigazgatója volt. Aktív részvevője a gazdasági, társadalmi és akadémiai kezdeményezéseknek. A békefolyamatról Ha’derech le’shalom overet be’Madrid (Az út a békéhez Madridon át vezet) címen írt könyvet, amelyet angolra Making Peace néven fordítottak le.

Bernède, Arthur

Francia író (1871 - 1937). Legismertebb műve a Belphegor, amelyből 1965-ben filmsorozat, majd 2001-ben Jean-Paul Salomé rendezésében mozifilm is készült Belphegor, a Louvre fantomja címmel. Élete során több, mint 200 művet ír. Jean de la Périgne és Roland d'Albret álnév alatt is jelentek meg írásai.

Biggers E. D.

  Earl Derr Biggers (August 26, 1884 – April 5, 1933) amerikai regény- és drámaíró, a népszerű Charlie Chan kínai detektív figurájának megteremtője.

Boros Botond

Boros Botond (1982.) közgazdász, Budapesten él, kommunikációval foglalkozik. Tanulmányait Budapesten, Varsóban és Philadelphiában végezte. Fiatal korától kezdve foglalkozik írással. 2006-ban beválogatták a Katapult Film Jiri Menzel kurzusára, ahol kortárs forgatókönyvírókkal és script doctorokkal végez műhelymunkát több saját regényén. Hosszú kitérő után, 2017-ben kezd újra írni a müncheni reptéren átszállásra várakozva. A Markolábot 2020-ban fejezi be és szinte azonnal hozzááll a folytatás elkészítésének. Szabadidejében ír és inspirációt gyűjt.

Bókay János

Budapesten született. Édesapja a neves orvosprofesszor, ifjabb Bókay János volt, de édesanyjának második férje, Ábrányi Kornél író nevelte fel.  1917-től az Athaeneum Irodalmi Rt. tanácsadója, majd 1929-től minisztériumi sajtóreferens lett. 1933-ban a Budapesti Hírlap felelős szerkesztője. 1933-1944-ig a Révai Testvérek Irodalmi Intézet Rt. ügyvezető igazgatója lett, mellette 1935-től a Petőfi Társaság és a Kisfaludy Társaság tagjává választották. Írói tehetségét nemcsak Magyarországon, külföldön is elismerték. Verseket, regényeket, színműveket írt, angol, orosz, német nyelvekből is fordított. Könnyed, szórakoztató stílusa a mai olvasóközönség tetszését is elnyerte. 1961. június 16-án halt meg Budapesten.

Browning, Christopher R.

A szerző a Washington állambeli Tacomában lévő Pacific Lutheran Egyetem professzora.  Korábban írt (magyarul eddig meg nem jelent) művét új, terjedelmes utószóval látta el, amely eddig nem ismert fotókkal is dokumentálja a brutális gyilkosok bűneit.

Browning, Christopher R.

A szerző a Washington állambeli Tacomában lévő Pacific Lutheran Egyetem professzora. Műve nem szokványos könyv a holokausztirodalomban: megdöbbentő beszámoló arról, hogyan vált egy középkorú, átlag németekből álló egység lengyel zsidók tízezreinek gyilkosává. 

Budai-Sántha János

 Részlet egy korábbi önéletrajzból:   ,,többször is nagyot fordult körülöt­tem a világ. Megéltem egy avitt, fe­udál-kapitalista rezsimet, majd azt követő kontraszelektált, autoritárius, hamis-szocialista érát, és élem a mai ember és természetellenes, pénz ural­ta világkorszakot. Mindezek után egy humánusabb társadalom kibontako­zását várom, amelyben minden em­ber alakíthatja természeti és társa­dalmi körülményeit. Ehhez azonban tulajdonra van szükség, hiszen csak a tulajdon tesz szabaddá, csak ez biz­tosítja a döntésekben való alkotó rész­vételt, csak ennek alapján érhető el a termelési eredmények élvezetének igazságos elosztása is. Csak egy olyan társadalom, ahol mindenki tulajdonos és dolgozó is egyben, vagyis a való­di közösségi tulajdon teszi az embert igazán emberré, kiemelve az állati ön­zésből, együttműködő, alkotó közössé­get nyújtva az antihumánus konkuren­ciaharc és kizsákmányolás helyett. Ez a jövő, akár megérem, akár nem…”

Caso, Ángeles

 Ángeles Caso spanyol írónő, 1959-ben született Gijónban. Angol, francia és portugál nyelveket tanult, majd földrajz-történelem szakot végzett. Újságíróként dolgozott, és esti talk show-t is vezetett egy spanyol tévécsatornán. Legutóbbi regényével Planeta-díjat nyert.

Charpentier, Laure

Francia író, filmrendező, 1952-ben született. Tucatnyi sikeres regény szerzője.  A Gigolát - melyet maga rendezett - a magyar tévénézők is láthatták.

Christopher Schacht

2013-ban, nem sokkal huszadik születésnapja előtt indult el egy német kisvárosból, hogy 50 euróval a zsebében körbejárja - és megismerje  - a világot. Utazott autóval, kamionnal, hajón - és persze gyalog.Egyetlen kikötése volt: repülőre nem ül. Nem mintha félt volna a repüléstől, csak nem akarta felgyorsítani útját. Látni akart, és sok mindent látott is négyéves kalandozása alatt.

Cooper, Gwen

 Gwen Cooper az Egyesült Államokban él, marketing szakember.

Croix, Gaston

 Írói álnév.   A könyv „fordítója”, P. Andor József több más krimit és detektívregényt is jegyzett magyarul a huszadik század negyvenes éveiben. Az ízig-vérig londoni történetek írója alighanem egy ismeretlen magyar krimiszerző lehetett.  

Dorin, Françoise

 A hazájában rendkívül népszerű szerző nem csak regényeket ír – több mint 25 regénye jelent meg eddig – de drámái, sőt dalszövegei is igen kedveltek. Charles Aznavour, Mireille Mathieu és Juliette Greco is énekelték dalait.

Dr. Márián Zoltán

Elisabeth Åsbrin

Elisabeth Åsbrink svéd író, újságíró. 2009-ben debütált. Már első könyve nagy érdeklődést keltett, és ugyanabban az évben August-díjra jelölték, szakkönyv kategóriában. 2010-ben jelent meg a fotós Björn Abelinnel közös könyve a tetoválásokról..

Elvestad, Sven

Sven Elvestad (1884 - 1934.) norvég újságíró és krimiszerző. Fredrikshaldban (ma Halden), a svéd határ közelében fekvő kisvárosban született. Miután fiatalon elsikkasztotta munkáltatójától a pénzt, megváltoztatta a nevét, és új életet kezdett: újságíró lett Kristianiában, a mai Oslóban.. Sok regényének főhőse Krag detektív. Thrillereket is írt, némelyiket Riverton néven.

Erskine, John

 John Erskine (1879 -1951) amerikai pedagógus és író, az Amerikai Írók Szövetségének első elnöke . Több humoros regényt írt régi mitológiai történetek, legendák alapján, így az  Ádám és Éva mellett a Pénelopé férjé-t és a Szép Heléna magánéleté-t. A zene is foglalkoztatta, írt opera szövegkönyvet - és egy időben a New York-i filharmonikusok magánénekese volt.

Evaristo, Bernardine

 Bernardine Evaristo Woolwichben született angol anyától és nigériai apától. Eredetileg színésznek tanult. Hat könyve jelent meg: Hello Mum (Penguin 2010), Lara (átdolgozott kiadás, Bloodaxe 2009), Blonde Roots (Penguin 2008), Soul Tourists (Penguin 2005), The Emperor's Babe (Penguin 2001) és a Lara (ARP 1997). Regényeit kilenc alkalommal választották rangos brit lapok  (The Times, Financial Times, New Statesman, Telegraph, Independent, Independent on Sunday és a New Statesman) az  Év könyvé-nek. A Blonde Roots–t 2009-ben az Év legjobb könyvének választotta a San Francisco Chronicle is. Az University of London és az Oxford Brookes University konzulense. Tagja a Royal Society of Literature-nek, a Royal Society of Art-nak, és 2009-ben elnyerte a Brit Birodalom Érdemrendjét.

Földes Jolán

Franck, Lola

 Írói álnév, a szerző nem kívánja felfedni kilétét.

Friedman, Michel

   Michel Friedman 1956-ban született Párizsban, lengyel-zsidó családban. A szülei a holokauszt túlélői, rajta voltak Schindler listáján. Friedman 1965 óta Frankfurt am Main-ban él, ügyvéd, politikus, televíziós moderátor és publicista.  

Fulmeková, Denisa

  Denisa Fulmeková (1967) szlovák író. Mina Murray néven debütált 2001-ben egy elbeszéléskötettel, megjelent verseskönyve is, majd Macsovszky Péterrel közösen megírták a nagy visszhangot kiváltó Pletykaregényt. Neve különböző nemzetközi antológiákban szerepel. 2006-ban jelent meg szlovák nyelven A remény vonalai, egy évre rá folytatása, a Mérgek. Az írás mellett a tarotnak szenteli legtöbb idejét, 2008-ban Pozsonyban jelent meg útmutató könyve a Tarot, avagy 78 lépés a kreatívabb élethez.

Gera Mihály

 Gera Mihály (1931-2014) Író, újságíró, fotóművészeti szakíró, 1992-97 között a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke, fotóművészek több generációjának tanára. Táncsics-díjjal 2009-ben, Aranytoll-díjjal és Balogh Rudolf-díjjal 2013-ban tüntették ki. Munkásságát a Magyar Köztársasági érdemrend kiskeresztjével és Budapestért-díjjal is elismerték.

Gottdank Tibor

A szerző informatikus és az építészet történetének kiváló ismerője.

Gyárfás Endre

 Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK magyar–angol szakán végezte 1956–1961 között. 1960–1963 között az Európa Könyvkiadó , 1963–1966 között a Magyar Televízió szerkesztőjeként tevékenykedett. 1966–1967 között gimnáziumban tanított. 1967–1968 között a Nemzetközi Előkészítő Intézetben csoportvezetői beosztást kapott. 1969–1981 között a Csepel Művek kulturális tanácsadójaként működött. 1981 óta írásaiból él. 2006-ban Írországban volt ösztöndíjas. Számos ifjúsági mű, tv-játék, hangjáték szerzője és műfordító. Kiadónknál korábban megjelent Édes öcsém című regénye.

Gyöngyösi Zoltán

 A szerző civilben ügyvéd. Legutóbb (nem kiadónknál jelent meg) Makk Károlyról írt könyvet. Korábban a K. u. K. -nál l egy könyve jelent meg,  Ez rettenetes címmel.

Habe, Hans

 A Hans Habe (1911-1977) néven közismertté vált magyar származású regényíró Békessy Jánosként látta meg a napvilágot. Kilenc éves korában édesapjával Bécsbe emigrált. Újságíróként vette fel a neve betűjeléből alakított Habe nevet.  Első regénye, a Hárman a határon át 1937-ben jelent meg, a könyvet az Anschluss után nyilvánosan elégették. Habe nem mindennapi sorsot tudhat maga mögött. Az amerikai hadsereg sajtótisztjeként újjáalakította a háború után a német sajtót. Élete 66 éve alatt 6 felesége volt, 18 napilapot alapított, 23 regényt írt, amelyek szerte a világon több mint 15 millió példányban, 20 nyelvre lefordítva jelentek meg. Thomas Mann született regényírónak nevezte. Fontosabb művei: Ha elesnek mellőled ezeren, A küldetés, Ilona, Halál Texasban, Palota  Velencében, Ilona, Tarnovszka grófnő, Tiltott övezet.

Hilberg, Raul

 Raul Hilberg (1926-2007) osztrák származású amerikai politológus, történész, a világ egyik legkiemelkedőbb holokausztkutatója. Az Abraham Lincoln és a Brooklyn Főiskolán tanult, majd 1955-ben doktorált a Columbia Egyetemen. Doktori értekezésének témája a német totalitárius állam volt. 1961-ben írta 3 kötetes nagy művét, majd 1985-ben átdolgozta. 1979-ben Carter elnök a Holokauszt Bizottság elnökévé nevezte ki. Munkájáért megkapta a német Becsületrendet.

Hilton, James

 Oscar-díjas angol író. Világhírű, magyarul is megjelent regényét, az Isten vele, tanár úr!-at állítólag négy nap alatt írta. 1954 -ben bekövetkezett haláláig számos bestsellert írt, többségükben realizmusra törekvő szentimentális regényeket. A Kék hold völgye című könyvét -  legjobb munkájának tartják, a Hawthornden-díjat is megkapta érte. Magyarul a regény először 1936 -ban jelent meg Déry Tibor fordításában. Regényét 1937-ben vitték filmre Frank Capra rendezésében.

Horváth Gita

  Horváth Gita sokáig Kertész Ákos felesége is volt, az író neki ajánlotta a Makra első kiadását, merthogy ő volt Vali, a hősnő. 1967-ben életre szóló barátságot kötött Göncz Árpád író-műfordítóval, későbbi köztársasági elnökkel, mindenki kedves nagypapájával, aki közben szerelmes lett belé, és a bulvársajtó sokáig csámcsogott kettejük „titkolt” kapcsolatán. Aztán egy nagy szerelem a talán legjelentősebb színházi rendezővel… Meg az Operett Színházzal. A hetvenes években nagy sikert aratott Azértse című könyvével, két meseregénye, a Pöpöpapa és a kutyákok valamint a Pulimese egy korosztály kedvence volt.

Hugo, Victor

 Szellemi formálódására hatással voltak a napóleoni háborúk, anyja királypárti meggyőződése, a katonatiszt apa áthelyezései miatt a család gyakori helyváltoztatása, ifjúkori olvasmányai.  A három Hugo fivér 1819-ben létrehozta a Le Conservateur Littéraire (Az irodalom védelmében) nevű irodalmi lapot. Itt jelentek meg versei. Az alkotmányozó nemzetgyűlés, a törvényhozó gyűlés és a főrendi ház tagjaként felszólalt a szegénység, a társadalmi kirekesztettség ellen, a nők és gyerekek emberi jogaiért, a halálbüntetés eltörléséért, a sajtószabadságért, az ingyenes és világi oktatásért. Robert Schumant száz évvel megelőzve javasolta az Európai Egyesült Államok (Európai Unió) létrehozását. Kilenc regényt írt, közülük kiemelkedik A nyomorultak, A tenger munkásai, az 1793, A párizsi Notre Dame és A nevető ember.

Jeannine Meighörner

  Jeannine Meighörner 1963-ban Germersheim am Rhein-ben született, író-újságíró.  Heidelbergben, Denverben, Coloradoban és Constance-ban. végezte tanulmányait. Jelenleg Innsbruckban él.

Jouvain

 Jouvain néven egyetlen regény jelent meg, 1942-ben. Sokak szerint P. Howard (Rejtő Jenő), mások szerint Charles Lorre (Nagy Károly) rejlik az álnév mögött.

Kalmár Tibor

  1954-ben végezte a Színművészeti Főiskola rendezői tanszakát. 1960-ban szerződött a Vidám Színpadhoz. Itt olyan produkciók fűződnek a nevéhez, mint Mezey Máriával a Férjvadász , Bilicsi Tivadarral a Lovagias ügy , a Good bye Charlie Hernádi Judittal és Sztankay Istvánnal, a Család ellen nincs orvosság Gálvölgyi Jánossal, az Ezt is túléltük Agárdy Gáborral és Bodrogi Gyulával. Hosszú éveken át rendezte a SZÚR (Színészek - Újságírók Rangadója) műsorait a Népstadionban. A Magyar Televízióban közel kétszáz egész estét betöltő műsort vitt képernyőre, például: Gyuszi ül a fülben , Slágertévé , Nemcsak a húszéveseké a világ .  Könyvei: Kulisszatitkok, Sztárok és kutyák, Volt egyszer egy kabaré, A nagy nevettetők,Legendás komédiások, A Humor háza. Kitüntetései: Pro Arte díj, Jászai Mari Díj, a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztje, Érdemes Művész.  

KÁGÉ (szerk.)

 A kis vicckönyvek gyűjtője-szerkesztője, KÁGÉ név alatt publikálja valamennyi Iskolások vicces könyve gyűjteményt.

Kellei György

 Kellei György író-újságíró, több évtizeden át a Veszprémi napló munkatársa volt. Balatonfüreden él, több krimije jelent meg: A gyilkos késve érkezik, Négykezes gyilkosságok (Nemere Istvánnal), Kyr főfelügyelő a Riviérán, Valaki a ködben, Meghalni nyáron, Halálos ősz Marseille-ben, A pekingi zsoké, Bejárat a mennyországba, Az ikrek bosszúja, Bejárat a pokolba.

Kenyeres Ilona

 Kenyeres Ilona író, újságíró, grafológus,a Hajdú-Bihari Napló munkatársa. Korábbi könyvében (Sztárok tükörben)  közismert emberekkel készített "grafológiai" interjúkat.

Kereder Márk

Kibédi Varga Sándor

Kibédi Varga Sándor (eredetileg Varga Sándor; Marosvásárhely, 1946. október 14.) erdélyi származású újságíró, író, tanár.  Dolgozott az RTV Újságnál,a Kurír című  politikai napilapnál. Később, nyugdíjazásáig, magyar nyelvet és irodalmat tanított egy újpesti általános iskolában. 1973 és 1982 között körülbelül száz novellája jelent meg, főleg az Utunk című szépirodalmi hetilapban. Regénye megjelenését nem érhette meg.

Királyhegyi Pál

  Budapesten érettségizett, majd Amerikába került, ahol magyar lapoknál dolgozott, de volt pincér, munkás és hivatalnok is. 1927 és 1931 között Hollywoodban statiszta, majd forgatókönyvíró. 1931-ben hazatért, a Pesti Napló munkatársa lett, de rendszeresen írt az Új Időkbe és a Színházi Életbe is. 1938-ban zsidó származása miatt a nácik elől Angliába költözött, ahol a Daily Telegraph-nak dolgozott, és fordítással foglalkozott. 1941-ben ismét hazatért, mint írja: „Sürgős volt az utam, nehogy lekéssem az auschwitzi gyorsot”. Nem is késte le: 1944-ben deportálták, Auschwitzba majd Buchenwaldba vitték, ott érte a háború vége. Hazatérése után a Ludas Matyi és a Képes Figyelő munkatársa lett. 1950-ben kitelepítették, később alkalmi szellemi munkákból élt, nem publikálhatott. 1956 után ismét megjelenhettek írásai, kabarékban konferansziéként működött.

Koncz-Kovács Anna

Kovács-Marnik József

" Ez a történet nem kódolt üzenet az utókornak, s nem is tanmese. Életből merítve. Egy kicsit talán benne vagyunk mindannyian. Jó lenne hinni, hogy aki olvassa, szusszanásnyi időre ki tud szakadni a hétköznapok    szorításából." - vallja a szerző.

Köves József

 Köves József (1938- ) író, újságíró, könyvkiadó.  1959-1970 között az Állami Könyvterjesztő Vállalat propaganda előadója, majd egy üzemi lapnál újságíró. 1972-től  a Művelt Nép Könyvterjesztő sajtócsoportjának vezetője, majd a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése propaganda osztályának vezető helyettese volt. 1985-1993 között a Rádióban dolgozott. Több novellás kötete, kisregénye, ifjúsági regénye jelent meg.  1991 óta a K.u.K. Könyvkiadó vezetője. Megírta a könyvnapok történetét Murányi Gáborral (A könyvhetek krónikája, 2004). A közös kutya című gyerekregényéből tévéfilm is készült. A legnagyobb vicckönyv és más vicckönyvek gyűjtője-szerkesztője.

Köves J. Julianna

 Köves J. Julianna író, könyvkiadó, a K.u.K. Kiadó társtulajdonosa. Illik tudni c. illemkódexe 1986 óta a  legnépszerűbb illemkönyv, eddig 18 kiadásban jelent meg. Ö a szerzője a sokféle praktikumot tartalmazó Háztartási ABC, illetve Háztartás A-Z című könyveknek is.

Lady Happy (Hegedős Piroska)

  Lady Happy (Hegedős Piroska) a 90-es évek végéig szerkesztő-műsorvezetőként és rendezőasszisztensként dolgozott a Magyar Televízióban. 1980-tól kiállító festőművész. 1990-ben tagja lett a párizsi Société des Artistes Indépendants-nak, 1996-ban a Független Magyar Képzőművészeti Szalonnak. Újságcikkeit Molnár Piroska, illetve Hegedős Piroska néven publikálta. Első könyve , a Hírességek „meztelenül”, 2008-ban jelent meg.

Landon, Margaret

 Margaret Landon (1903-1993) amerikai író, Wisconsinban született. Tanulmányait Wisconsinban végzi, majd házasságkötése után férjével misszionáriusként Thaiföldre utazik. Tíz évig élnek Trangban, ahol Margaret Landon egy missziós iskolát vezet. Itt hall Anna Leonowensről, akit a 19. század végén a királyi család alkalmazott nevelőnőként. Amint Landon visszatér Amerikába, anyaggyűjtésbe kezd Leonowensről, majd hamarosan megírja az Anna és a király című, több mint húsz nyelvre lefordított könyvét.

László Erika

Tanulmányait zeneiskolában kezdte, majd közgazdasági szakközépiskolában folytatta. Egyetemi évei alatt filozófiát, pszichológiát is tanult, újságot írt, vitorlázórepült, hőlégballonozott, túrakerékpározott. Diplomája kézhezvétele után rövid ideig tanított, majd idegenvezető lett, és bejárta a fél világot. Az idegenvezetés inspirálta az írásra. Első regénye, a „Mindenütt jó, de…” egy botrányosan megszervezett indiai társasutazás szórakoztató történéseiről szól. Műveiben az átlagemberek előtt elzárt világok titkait igyekszik feltárni.

Leitner, Maria

Maria Leitner 1892-ben Varasdon született. Budapesten nőtt fel, majd művészettörténetet tanult Bécsben, később Berlinben kezdte újságírói karrierjét, Az Est tudósítójaként. A kommün napjaiban öccseivel együtt kiállt a tanácsköztársaság mellett, utána menekülni kényszerült. Egyik testvére, János a Lékai nevet vette fel. 1925 és 1930 között a berlini Ullstein kiadó megbízásából riporterként beutazta Észak-, Közép- és Dél-Amerikát. Közben volt takarítónő, pincér, bolti eladó, szivarkészítő, háztartási alkalmazott stb. Miután 1933-ban Hitler hívei példátlan terrorhullámmal próbálták meg kiiktatni a politikai ellenfeleiket, Maria Leitner újra politikai menekült lett. Inkognitóban azért többször is visszatért Németországba, s újabb riportokkal folytatta Felfedezőúton Németországban című sorozatát. Prágai kitérő után Párizsba került, de a német megszállás miatt onnan is menekülnie kellett. Marseille-ben egy szintén veszélyeztetett zsidó orvos látta el, akár a többi segítségre szoruló emigránst. Maria Leitnert nem szolgáltatták ki a Gestapónak, hetekig orvosi kezelés alatt állt, végül ötvenévesen, elgyengülve és szegényen halt meg.

Leroux, Gaston

  Gaston Louis Alfred Leroux ( Párizs , 1868 . május 6. – Nizza , 1927 . április 15. ) francia újságíró, író. Fő műve Az operaház fantomja ( Le fantôme de l'opéra, 1910).

Lugosi Lou

Író, rendező, színész. Harminc éve Párizsban él . Rendszeresen publikál a Liget című irodalmi folyóiratban, novellái megjelentek a Körkép antológiában és a Szépirodalmi Figyelőben. A párizsi Librairie Alcyon is közölte írásait. Első novelláskötetét a K.u.K. Kiadó jelentette meg 2006-ban Házikó Párizsban címmel.

MacLeod, Joseph

Az álnév magyar írót takar, harcművész írót. Kovalik József több mint huszonöt éve foglalkozik küzdősportokkal. Második danos Kyokushin mester, 1995 óta kaszkadőrként dolgozik. Írással több éve foglalkozik, első regényében nem kevés harc, de tán még több harciszellem, filozófia bukkan fel. http://www.youtube.com/watch?v=wBcls6aGU9Q

Makk Attila

 Író, kiadói szerkesztő. Több  ifjúsági regénye jelent meg, népszerű hőse Kóbor, a keverék snaucer. Siker aratott "...és nincsen benne indián" című regénye is.

Makrai Pál

Középiskolai tanulmányait a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban végezte el. Kéziszedő nyomdász végzettséget szerzett, két évet dolgozott a szakmájában. 1963-tól zenész volt az Atlasz , az Apostol , a Korál , a Kormorán együttesben, a Színészzenekarban , az Old Sámson és a Favágók együttesben. 1981-1996 között a Rock Színház tagja volt. 1996-tól -rövid ideig- a Budapesti Operettszínház tagja volt. Fellépett többek között a Musical Színházban és a Sziget Színházban is. Játszott a Ruttkai Éva Színházban , a Pesti Magyar Színházban , a Nemzeti Színházban , a Madách Színházban , az Erkel Színházban és a Vígszínházban is. Fellépett már Békéscsabán , Egerben , Zalaegerszegen , Nyíregyházán , Székesfehérváron és Tatabányán is.

Marton Mária

Több, mint 25 éve rendszeresen publikál, 1997-ben és 98-ban drámakötetei jelentek meg. 1997-ben díjat nyert a magyar Rádió drámapályázatán. Bádogszív című drámáját  az  R.S.9. Színház, az Egy szoknya emlékét  a Komédium mutatta be. Regényein kívül több interjúkötete is megjelent:   Lázár Ervinről, Csukás Istvánról, Varga Imréről.                                  Me         

Maxian, Beate

  Beate Maxian osztrák írónő Münchenben született, fiatal éveit Bajorországban és az arab világban töltötte. Ma családjával együtt felváltva Felső-Ausztriában és Bécsben él, az írás mellett műsorvezető és újságíró is, valamint a tehetségek akadémiáján docens. A Bécsben játszódó és Sarah Pauliról szóló krimijei már sok   hűséges olvasót megnyertek,   bestsellernek számítanak Ausztriában. Egyébként Beate Maxian az első osztrák krimifesztivál kezdeményezője és szervezője.

McCleary, Carol

  Carol McCleary Koreában született, Japánban, Hong Kongban és a Fülöp-szigeteken élt, mielőtt az Egyesült Államokba költözött.

Meyer, Thomas

  Thomas Meyer , született 1974-ben Zürichben , dolgozott után félbehagyta tanulmányait törvény, mint a szövegíró a reklámügynökségek és a riporter newsrooms . Egyre figyelmet szerzőként szerzett , 1998-ban megjelent az interneten oszlopok . 2007-ben kezdte saját üzletét , mint író és szövegíró . » Felhőszakadás szeszélyes utazást karjaiba a cafka " első regénye és Svájcban volt a meglepetés sikere . A film változata elkészí Thomas Meyer 1974-ben született Zürichben, félbehagyott tanulmányai utánvény,  szövegíróként a reklámügynökségeknek dolfozott, és riporterkedett. Több könyve megjelent, a Zuhé úrral Svájcban nagy sikert aratott. A regény filmváltozata most készül.n van. Thomas Meyer Zürichben él és dolgozik.

Mikszáth Kálmán

1847-ben született Szklabonyán.  1869-ben a Fővárosi Lapokban kezdett publikálni. 1873-ban Pestre költözött,  és titokban összeházasodott Mauks Ilonával, korábbi principálisa leányával. 1874-ben jelent meg első kötete (Elbeszélések), és halt meg néhány hetes korában első gyermeke. Felesége megbetegedett, s hazautazott szüleihez. Mikszáth ekkor, hogy a nélkülözésektől megkímélje, kierőszakolta a válóper megindítását. 1878. augusztus 1-jétől a függetlenségi párti Szegedi Napló újságírója lett. 1880 decemberében Pestre költözött. 1881-től negyedszázadig a Pesti Hírlap munkatársa. 1881-82-ben megjelent két sorsfordító novelláskötete: A tót atyafiak és A jó palócok. 1882-ben újra feleségül vette Mauks Ilonát. Házasságukból három fiúgyermek született. 1887-től kormánypárti képviselő, 1889-től az MTA levelező, 1905-től tiszteleti tagja. Fontosabb művei: Különös házasság, A Noszty fiú esete Tóth Marival, Beszterce ostroma, A fekete város, Szent Péter esernyője.

Molnár Miklós

  1952–1956 között a kunszentmiklósi Damjanich Gimnáziumban tanult. 1956–1957 között szülővárosában volt fényképész tanuló. 1957–1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmoperatőr szakos hallgatója volt Illés György osztályában. 1961-től operatőr a Magyar Televízióban . 1961–1964 között az MTV Híradó munkatársa, majd a Koordinációs Főosztály vezető operatőre volt. 1991–2006 között a Szent István Egyetem kommunikáció szak tanára volt, 2005 óta címzetes egyetemi tanár. 1996–2003 között a Magyar Televízió külső munkatársa volt. Vezető operatőre volt számos vetélkedőnek, ismeretterjesztő sorozatnak, zenés műsornak, kb. 50 tévéjátéknak, tv-filmnek, kb. 100 dokumentumfilmnek. Új video- és filmtrükkeljárásokat dolgozott ki. 1984-ben új fotótrükköt dolgozott ki, az RM-eljárást. Balázs Béla-díjas. Több könyve jelent meg, az az első regénye.

Nádasi Myrtill

 Nádasi Myrtill balett-táncos, színművész a múlt század hatvanas éveinek népszerű filmsztárja elsősorban a Vörös tinta című filmmel lett népszerű, de ő volt pl. Bitskey Tibor partnere is A kőszívű ember fiai-ban. Mint a Vígszínház (akkor Magyar Néphadsereg Színháza) tagja, sok színpadi alkotásban kapott szerepet. A hatvanas évek második felében Angliában ment férjhez. Angol színházakban és a BBC-ben is fellépett. Emlékezései először angol kiadónál angolul jelentek meg.

Nádudvari Anna

 Nádudvari Anna író, újságíró. Az 1970-es évektől publikál szépirodalmat és szórakoztató regényeket. Írt elbeszéléseket, regényeket, színészportrékat.  Első kötete (Fogjunk kutyát) 1974-ben jelent meg.  A K.u.K Kiadó három könyvét adta ki.

Nemere István

  Nemere István ( Pécs , 1944 . november 8. –) író, műfordító. Rendkívül termékeny író, közel 700 könyve jelent meg magyar nyelven. Műveinek eladási példányszámai megközelítik a tizenegymilliót. Főleg sci-fi könyvei és paranormál jelenségekkel foglalkozó művei tették ismertté, de több más műfajban is publikál. Számos nyelven adták ki műveit, köztük perzsául és eszperantóul is. Az 1990-es években kétszer egymásután megválasztották a Nemzetközi PEN Club eszperantó csoportja elnökének, aminek alapján a Svéd Akadémiánál javaslatot tehet valakinek irodalmi Nobel-díjra való jelölésére. A Magyar Írószövetségbe viszont nem vették fel. Bevallása szerint tartózkodik az élvezeti szerektől (kávé, alkohol, dohányzás és egyéb drogok) és munkamániás. Megrögzött optimista és a politikát kerülő ember.

Nestall, Robert

 A Svédországban élő magyar származású író(eredeti neve Robert Neufeld) 1956 óta él Svédországban. Több könyve jelent meg svéd nyelven, egy verseskötete magyarul is. A Tiltott Éden című regényt angol nyelven írta, és ő maga fordította magyarra is.

Ovidius Naso, Publius

  Publius Ovidius Naso ( Sulmo , ma Sulmona,   Olaszország ,   Kr. e. 43 .   március 20.   – Tomis [avagy Tomi], ma   Konstanca ,   Románia , Kr. u.   17   vége vagy   18 ) a   római   aranykor   költője . Előkelő lovagrendi családból származott, korán Rómába került, ahol a legjobb mestereknél nevelkedett, majd kisebb tisztségeket látott el: a pénzverés felügyeletét ellátó   tres viri,   majd a   decemviri stlitibus iudicandis   tagja lett. Számára azonban a költészet mindennél fontosabb volt. Fiatal éveit gondtalanul élte az „arany Róma” előkelő társaságaiban,  bejáratos volt a császári udvarba is. Háromszor nősült, első két házassága csak rövid ideig tartott. Egy gyermeke született, egy Perilla nevű lány. Fő műve a 15 könyvre osztott, mintegy tizenkétezer soros   Metamorphoses   („Átváltozások”), amely görög és római   átváltozásmítoszok sorozata. Augustus   római császár   8 -ban száműzetésbe küldte a   Fekete-tenger   partján fekvő Tomisba, azonban római polgárjogát, vagyonát, sőt a Rómával való írásbeli kapcsolat jogát is megtarthatta. Bár élete végső pillanatáig reménykedett benne, nem kapott kegyelmet, száműzetésben halt meg.

Paulina Éva

  Író, újságíró. Kisvárdán született. A nyíregyházi tanárképző főiskola elvégzése után  a Szolnok megyei Néplap munkatársa lett.. Zenészballada címmel Szécsi Pál sorsáról írt könyvet, dr. Jánosi Gáborral közösen 1982-ben a magyar egészségügy "látleletét" készítette el. Több kisregénye jelent meg Eva Paul álnéven, női sorozatokban. 2000 óta Kanadában él.

Pelle János

  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar és francia tanári szakát végezte. Az irodalomtudomány kandidátusa ( PhD ). Előbb a könyvkiadói szerkesztőként, majd újságíróként dolgozott, közben publikált és tanított. Két dokumentumfilmben is közreműködött ( Midőn a vér... vérvádak a holokauszt után , Kő a sírra . Az 1946-os miskolci népítéletek). Magyar zsidó irodalomtörténetet és az antiszemitizmus történetét tanítja az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen .

Rácz Pista

 Rácz István (Pista) Kalocsán él, több folklorisztikus regénye és elbeszéléskötete ízes és szókimondó humorral írja le a régi falusi életet.

Rákócza Richárd

 Író, újságíró, fordító. Mordechai Scoenfeld néven 2011-ben ő írta meg Oszama bin Laden, a terrormilliárdos című könyvet, és a Quo vadis, Izrael? című átfogó, elemző munkát a zsidó államról.

Rátai János

Író, újságíró, költő. Korábban a Rádió- és Televízió Újság munkatársa, majd az MTV szerkesztője volt. Előző könyve: A szellem kalandjai a spiritizmus világába vezetett.. Népszerű dalszövegeket is írt, pl. az Apostol együttes számára.

Reymont, Wladislaw

 Władysław Stanisław Reymont, eredeti nevén Stanisław Władysław Rejment (1867–1925) lengyel író. Az Ifjú Lengyelország kritikai realizmusának egyik legfőbb képviselője, munkásságát naturalista elemek jellemzik. Négykötetes Parasztok című regényéért, a „paraszti eposzért” 1924-ben irodalmi Nobel-díjat kapott.

Rogger, Louis Lucien

 Aczél Lajos eredetileg Adler néven született 1886-ban. Íróként, újságíróként az Aczél László nevet használta, ami azért fontos, mert ezen a néven "fordította" nyolc Louis Lucien Rogger (illetve L. L. Rogger) néven megjelentett, a párizsi alvilág anekdotikus figurái, kedves csavargók és gátlástalan bűnözők között játszódó detektívregényét. (Egyet Aczél László Lajos néven jelzett fordítóként.)

Rudolf Braune

Feltételezhetjük, hogy igen jelentős író válhatott volna belőle! Csak 25 évet élt, de minden publikált írásában a kiemelkedő tehetség ígérete csillant fel. Fiataloknak, fiatalokról írt, a nehézségeikről, a munkájukról, a munkanélküliségről, egy kis boldogságról és szerelemről.   Rudolf Braune író, újságíró 1907. február 16-án született Drezdában, és 1932 június 12-én, Düsseldorf-Neukasselhez közel, a Rajnában, úszás közben érte a halál. Noha igen jó úszó volt, egy örvény a mélybe rántotta, és a fiatalember a menyasszonya szeme láttára vesztette életét.

Salten, Felix

Zsidó származású osztrák író. Salzmann Zsigmond néven Pesten született 1869 . szeptember 6. -án,   és Zürich -ben hunyt el, 1945 . október 8. -án. Nevét 1923 -ban írt munkája, a Bambi tette világhírűvé. Németországban 1936 -ban betiltották a könyveit. Két évvel ezután Bécsből menekülnie kellett és a svájci Zürichbe költözött.

Scharf, Natalie

 Natalie Scharf (1966- )  iró, forgatókönyvíró, producer.  2000 óta sok tévés produkció, játékfilm kapcsolódik a nevéhez.

Schneider, Ïsa

 Orvos, író, festőművész. Marosvásárhelyen született, számos regényében az ottani Föld utca lakóinak, hajdani ismerőseinek élettörténetét írta meg.

Schultz, Karel

 Karel Schulz (1899-1943) cseh regényíró. Michelangelóról írt regénye sok kiadást megért.

Selmeczi Mari

  Selmeczi Mari Budapesten született 1948-ban. Színésznőnek készült, mozis lett, de színházi kötődése megmaradt, már csak azért is, mert családtagjai a színház világában éltek és dolgoztak. Rajtuk keresztül belátott a filmes és színházi világ díszletei mögé, melyek regényei témáit alkotják. Első regénye Elölüla címmel jelent meg 2000-ben a nagy generációról, azt követte a Kellett nekem rongybicikli?   (kiadónknál) a mozik világáról, majd a Randevú a Broadway-n című krimi 2012-ben. Természetesen ez is a színházi világban játszódik.

Steinbach Annamária

A szerző a 7köznapi pszichológia blog szerzője-szerkesztője. Ezt írja magáról: Két nagyon eleven, nagyon sokat nevető kisfiú büszke, néha fáradt, sokszor teendőkkel túlzsúfolt, de mindig szerető anyukája vagyok. Mellettük pedig feleség (azonos jelzőkkel:)), neurobiológus, egy véget nem érőnek tűnő könyv írója, viselkedéselemző, párkapcsolati mediátor és persze nagyon lelkes blogger, aki legtöbbször szívesebben ír és hallgat másokat, mint beszél magáról, azonban ha elkezd beszélni, alig lehet leállítani. Szeretek olvasni esős időben, gondolkodni a világ dolgain futás közben, és elmélkedni azokkal, akikkel jó együtt lenni még csendben is. Kedvenc területeim: evolúciós pszichológia, neuropszichológia, párkapcsolati pszichológia, szexuálpszichológia. Egy jól működő párkapcsolatban nagyon fontosnak tartom, hogy amellett, hogy egyenrangúságra épül, a benne élők képesek legyenek megtartani, elfogadni és szeretni nőiességüket vagy éppen férfiasságukat, és ugyanígy tudják tisztelni és támogatni a másikban élő ellenkező nemet.                                                                                                            

Stendhal

  Marie-Henri Beyle azaz Stendhal (1783 – 1842 ) francia   író. Egyike a realizmus első képviselőinek   Vörös és Fekete   ( Le Rouge et le Noir ,   1830 ), illetve   A pármai kolostor   ( Le Chartreuse de Parme ,   1839 ) című regényeiben. Jómódú, királyhű polgárcsaládból származott, őt azonban már gyermekkori lázongásai szembefordították családja konzervatív nézeteivel. 1799 -ben   Párizsba   költözött. Rokoni segítséggel   Napóleon   hivatalnoka, majd katonája lett. Napóleon bukása után kezdte meg irodalmi pályafutását. Milánót, kedves városát választotta lakhelyéül, itt élt 1821-ig, majd apja halálakor visszatért Párizsba, hogy szerény örökségét átvegye. A   Bourbonok bukása után diplomáciai szolgálatba lépett. Konzulként képviselte   Lajos Fülöp   Franciaországát   Triesztben , majd a   Pápai államban , Civitavecchiában . Száműzetéshez hasonlatos magányában írta remekműveit. 1842. március 22-én halt meg Párizsban.

S. Nagy István

S. Nagy István ( Köröstarcsa , 1934 . január 20. – Budapest , 2015 . január 20. ) magyar dalszerző, EMeRTon-díjas dalszövegíró, aki hat évtizedes pályafutása során Magyarországon a legtermékenyebb slágergyáros volt. Felesége Csongrádi Kata színésznő.  S. Nagy Isván nevéhez olyan felehetetlen slágerek fűződnek, mint például a Nem születtem grófnak, Pókháló van már az  ablakon, Jöttem én a semmiből, Millió rózsaszál, Csavard fel a szőnyeget, Nincsen olyan ember, Azért vannak a jóbarátok, Két összeillő ember stb.

Szalóczi Dániel

Szalóczi Dániel 1984-ben született Egerben. Ott is érettségizett, majd 2003-ban az ELTE filozófia szakán folytatta tanulmányait. Ezt követően a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében tanult, 2011-ben szerzett konduktori diplomát. Jelenleg Angliában él, egy mozgássérülteket nevelő intézetben dolgozik. Első kötete, a Csakrádfigyelős című verseskötet, 2010-ben jelent meg kiadónknál. Ezt követte a Mosakodj, Petike...ű regénye, majd a Padtárskereső c. újabb "versikekötete".

Szécsi Katalin

 A legendás énekes, Szécsi Pál nővére. Édesapjuk Szécsi Ferenc író volt. Szécsi Katalin két könyvet is írt öccséről: a Palika az énekes élettörténete, a Több mint szerelem pedig Domján Edit és Szécsi Pál tragikus szerelmének regényes feldolgozása. A szerzőnek más kiadónál is jelent meg regénye, a Tarka szárnyú pillangó.

Szőgyén-Wittenbach Hubert

  Szőgyén-Wittenbach Hubert nevét hiába is keresnénk az irodalmi lexikonokban. A név Kalász-Kellner József újságíró személyét rejti. Kalász-Kellner a pozsonyi Esti Újság tudósítója volt, akit a spanyol polgárháborúból írott – világszenzációt keltő –tudósításaiért Madridban perbe fogtak, majd kémkedés vádjával el is ítéltek. (Az ítéletet később, a csehszlovák kormány közbenjárására, felfüggesztették.) Ezután kezdte folytatásokban publikálni a Ferenc József szerelmeiről írott regényét, mellyel rendkívüli sikert aratott. A második világháború kitörésekor az ellenállás tagja lett, 1942-ig illegalitásban élt. Ekkor tartóztatta le a Gestapo – a majdeneki haláltáborba szállították, és ott megölték.

Szőke Szakáll

 A huszadik század első felének kiváló humoristája, a író és színész, a Vonósnégyes című legendás bohózat szerzője. Sok magyar filmben is játszott, majd a nácizmus eköl Amerikába emigrált, ahol fölkapott filmszínész lett, játszott egyebek között Deanna Durbinnel, Ingrid Bergmannal és Humphrey Bogarttal (a Casablancában), Gary Cooperrel stb. 

Tarján András

 Tarján András (1940- ) pedagógus, a  Kék iskola igazgatója volt a XIII. kerületben. A Liberális Klub beszélgetéseinek vezetője.

Van der Stap, Sophie

Sophiec  Van der Stap (1983 -, Amsterdam) újságíró, író. Az egyetemen politológiát tanult. Ma szőke vagyok c. könyvében saját gyógyulását írta meg. Azóta több könyvet írt, Holnap itt vagyok címmel megírta rákbetegsége történetének folytatását is.

Vandenberg, Philipp

  Német író, újságíró, művészettörténész, 1941. szeptember 20-án született Breslauban (a mai Wroclaw). Eredeti neve Hans Dietrich Hartel.

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna

  1978-ban született Szombathelyen. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem-angol szakot végzett, majd a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Doktori Iskola keretein belül közegészségügy-történettel foglalkozott. Jelenleg egy fővárosi középiskolában tanít,  Budapesten él.

Varga Kitti

A szerző írja: 1992- ben születtem. Tanulmányaimat a Bugát Pál Szakközépiskola környezetvédelmi szakán kezdtem meg az általános iskola után. Eredetileg az egészségügyi szakra jelentkeztem volna követve a családi hagyományt de helyette fekete bárányként más vizekre kellett eveznem,  mert folyton elájultam a vértől. ( Ez a mai napig is így van). Mikor már azt hittem tizennyolc évesen, hogy révbe érek akkor bizony rá kellett ébrednem; hogy  legnagyobb siker amit elérhetek majd a jövőben  a környezetvédelem terén: ha nem felejtem el meglocsolni a virágaimat. Érettségit szereztem és Főiskolára mentem. Kommunikáció szakra. Az egyik tanárom szépírói kurzusán jöttem rá; hogy van érzékem az íráshoz amikor az egyik novellám egész nagy sikert aratott a csoportban. Így visszagondolva azt hiszem ott kezdődött el minden. 

Vág Bernadett

  Vág Bernadett író, újságíró, az utóbbi években egy magazin főszerkesztője volt: publicisztikái, riportjai révén ismerték meg az olvasók. Lelkes fogadtatásra talált 2005-ben megjelent első könyve kiadónknál, a Kibeszélem az uram, mely humoros karcolatgyűjtemény egy házasság hétköznapjairól. Ugyanebben az évben Apa, anya, Cilike című novellája a legrangosabb hazai kortárs írók művei között kapott helyet a Sine Morbo antológiában. 

Vise, David A.

 David A. Vise Pulitzer-díjas újságíró a The Washington Post főtanácsadója, és gazdasági szaklapok szerkesztője. A Google története  Vise negyedik könyve. Társszerzője, Mark Malseed a New York Times szépirodalmi bestseller rovatának tanácsadója volt. Több jelentős hír- és hálózati portál szervezésében vett rész. S  

Völgyessy Véda

  Völgyessy Véda bloggerként kezdte az Utazás a vaginám körül című történet írását. A blognak fél év alatt több mint 300 ezer látogatója volt a világ több mint száz országából. Ahogy a kommentekből kiderült, olvasótábora meglepő módon nem csupán hölgyekből áll. A blog óriási sikere hozta, hogy Völgyessy Véda ma már egy női portálon is publikál, egy férfi online magazinban pedig önálló rovattal rendelkezik.

Wallace, Edgar

  Richard Horatio Edgar Wallace   ( 1875 – 1932)   angol   krimi -, újság- és színműíró. 175 regényt, 24 színdarabot és számos újságcikket írt. Regényeit több, mint 160 esetben filmesítették meg. . Édesapja sohasem tudott létezéséről. Az édesanya újszülött gyermekét egy szerető házaspár gondjaira bízta. . 1898-tól a Daily Mail c. újságnál volt haditudósító. 1902-től a Rand Daily Mail szerkesztője, majd kislánya halála után alszerkesztő a Daily Mail-nél. Felesége második terhessége alatt haditudósító az orosz - japán háborúban. Hazatérve, a kémek életétől megihletve, megírta első könyvét, a   Négy igaz embert . A könyv körül az író túl nagy reklámhadjáratot indított. . 1907-ben Kongóból tudósított, amikor felesége ismét gyermeket várt. Hazatérve, kétes ügyei miatt elbocsátották.  Egy magazin romantikus történetek megírására kérte föl, de ő inkább afrikai történeteket adott el a kiadónak, amivel nagy sikereket ért el.   Ő a híressé vált King Kong óriásgorilla alakjának kitalálója is.

Warga Marcell

Weidermann, Volker

német író és irodalomkritikus, 1969-ben született Darmstadtban. Heidelbergben és Berlinben német irodalmi és nyelvészeti tanulmányokat folytatott. Hosszú éveken át irodalomkritikusként írt a berlini Tageszeitungnak, 1998 és 2001 között szerkesztője is volt. Ezután átvette a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásának "irodalmi irányítását".   2015-től a Spiegel szerkesztője, számos irodalomtörténeti mű szerzője, többek között Max Frishről is írt könyvet.  

Werfel, Franz

  Franz Werfel   ( Prága ,   1890 -   Los Angeles ,   1945 . ) költő és regényíró . Iskoláit Prágában,   Berlinben   és   Lipcsében   végezte. Az első világháború alatt az orosz fronton harcolt, majd Bécsben   telepedett le. 1929-ben feleségül vette   Gustav Mahler   özvegyét   Alma Mahlert. 1938-ban a fasizmus elől Franciaországba emigrált, ahonnan 1940-ben továbbmenekült az USA-ba. Irodalmi munkásságát költeményekkel kezdte.  Első nagy sikerét   Verdiről   írt életrajzi regényével aratta, melyben az olasz zeneszerzőt   Wagner   ellentéteként ábrázolta. Leghíresebb regénye,   A Musza Dag negyven napja   az első világháború idején játszódik, és az örmények egy csoportjának hősies harcát ábrázolja az őket deportálni akaró törökök ellen. Életét a Beverly Hills-i otthonában fejezte be: munka közben asztalára borult és meghalt.

Wiśniewski, Janusz L.

Wiśniewski író, fizikus, informatikus doktor, a kémia habilitált doktora (az általa fejlesztett számítógépes programot használja a világ kémiai cégeinek nagy része). Bemutatkozó regénye, A hálózat magányában Lengyelországban és Oroszországban is kultikus bestseller lett, rengeteg nyelvre lefordították, sőt, film is készült belőle. A Feszültségegyüttes című elbeszélés gyűjtemény, az Ismétlődő sors című regény, a Kellenek-e a világnak a férfiak? című esszékötet, valamint egy gyerekeknek szóló tudományos mese. Małgorzata Domagalikkal közösen jelentették meg a 188 nap és a A sorok között című levélregényet.  Legtöbb könyve a sikerlisták élére jutott. Két kislány édesapja. Jelenleg Frankfurtban él és dolgozik. Honlapján ( www.wisniewski.net ) a következőt írja: „Uram, segíts, hogy olyan ember lehessek, amilyennek a kutyám tart”.  

Zeh, Julia

Julia Zeh, német írónő. Ez az első, magyarul megjelent könyve.

Zilahy Lajos

Zilahy Lajos (1891-1974) író, publicista. Jogot végzett.  Első regénye, a Halálos tavasz ( 1922) romantikus érzelmességével nagy sikert aratott. Süt a nap c. színművével elnyerte az MTA Vojnits-díját. 1925-ben beválasztották a Kisfaludy Társ.-ba.  A háború okozta érzelmi válságról írt regényével (Két fogoly) a középosztály ünnepelt írója lett. 1930-ban Corvin-koszorúval tüntették ki.   Közéleti, publicisztikai tevékenységével támogatta a Horthy-rendszer hivatalos politikáját,  ugyanakkor kapcsolatban állt az e politika ellen lázadó fiatal írókkal is.  A II. világháború kitörése után egyre következetesebben fordult szembe a Horthy-rezsimmel és a fasizmussal. Kitűnőek Iskolája néven alapítványt létesített tehetséges fiatalok számára.  Nemzeti Színház Kamaraszínháza játszotta 1943-ban náciellenes darabját, a Fatornyokat. A német megszálláskor (1944) a darabot betiltották. 1945-től aktív közéleti szerepet vállalt. Szent-Györgyi Alberttel együtt a Magyar–Szovjet Művelődési Társaság első elnöke. 1948-ban az USA-ba költözött.

Zsigray Julianna

 Zsigray Julianna (1903-1987) első írásai a   Nyugatb an jelentek meg.   1929 -ben az Új Idők novellapályázatának győztese volt.   1930 -tól   1944 .   március 19-éig   a Singer és Wolfner Könyvkiadó lektora, 1939 – 1940   között   Az Én Újságom   szerkesztője volt. Németellenes magatartása miatt 1944-ben üldözték.  Az 1960-as években Kiskunhalasra költözött . Több könyvét megfilmesítették. Forgatókönyveket is írt: Tilos a szerelem (1943), Halálos csók (1942), Tóparti látomás (1940). Történelmi, életrajzi regényei szórakoztatóan kínálnak ismereteket, és irodalmi értéket is képviselnek.