Elisabeth, a Hitler-lány

Vélemény írása a termékről

Maria Leitner Elisabeth, a Hitler-lány című regénye és más írásai a náci Németország hétköznapjait mutatják be. Olyan riporteri tapasztalatokra épít, melyeket a nemzetiszocialista Németországban gyűjtött össze. Ír az IG Farben méregkonyhájáról, a Solingenben kovácsolt fegyverekről, valamint a mostanság sokat emlegetett Martin Niemöller lelkészről. A rövid szövegekben, akár a kötet gerincét adó regényben is, hiteles és hatásos képet rajzol a nemzetiszocializmus mindennapi életéről.
A május 1-jei összejöveteleken megismerkedik Elisabeth Weber berlini cipőeladó és Erwin Dobbien SA-tag férfi. Mindketten lelkesednek a nemzetiszocialista mozgalom iránt. A szerelem első repedést kap, amikor Elisabeth terhes lesz, és Erwin az abortuszt javasolja. Elisabethet
és más fiatal nőket, köztük kolléganőjét, Gildát, munkaügyi táborba küldték, hogy ott szolgáljanak a Führer szellemében. Elisabeth kétségei ott egyre inkább erősödnek. Amikor Gilda öngyilkosságot követ el, felkelésre biztatja társait..
A regényt 1937-ben mutatták be először egy párizsi napilapban.
Maria Leitner  Budapesten nőtt fel,  Berlinben kezdte újságírói karrierjét, Az Est tudósítójaként. A kommün napjaiban öccseivel együtt kiállt a tanácsköztársaság mellett, utána menekülni kényszerült. Egyik testvére, János a Lékai nevet vette fel.
Miután 1933-ban Hitler hívei példátlan terrorhullámmal próbálták meg kiiktatni a politikai ellenfeleiket,  Leitner újra politikai menekült lett. Inkognitóban azért többször is visszatért Németországba, s újabb riportokkal folytatta sorozatát. Elgyengülve és szegényen halt meg Marseille-ben.

Vélemény írása a termékről
Név
E-mail cím
Üzenet
Értékelés
Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés
borgun_hu